Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

 

Iets voor ons allemaal in 2018?
Wereldvrede Meditatie op 31 december 2017 in de regio Zuid Veluwe Vallei.

Op oudejaarsdag wordt sinds 1986 vanaf 13:00 uur (12:00 uur Greenwich Time) wereldwijd een één uur lange Wereldvrede Meditatie georganiseerd om mensen wereldwijd te verbinden in hun focus op vrede, liefde, begrip en vergevingsgezindheid.
Zo ook op 31 december j.l. bij Vrijzinnigen Nederland op vijf locaties in de regio Zuid Veluwe Vallei:  Lunteren, Ede, Bennekom, Veenendaal en Renkum.  De vijf trokken samen op in de PR voor deze bijeenkomsten. Dat leverde aandacht op van de media: stukjes werden gemakkelijk geplaatst, agenda’s overgenomen, Lunteren werd geïnterviewd door Radio Gelderland, er werd een flyer gemaakt met voorop wervende tekst en achterop foto’s en adressen van de diverse locaties. Een gezamenlijke advertentie werd geplaatst, waarin verwezen werd naar de website ‘www.wereldvredemeditatie.nl’ die voor deze gelegenheid in de lucht werd gebracht (en nog is). Uit het persbericht:  ‘Meditatie betekent hier: met eigen gedachten, visie en geloof je richten op vrede en vrijheid voor alle mensen’:  een laagdrempelige activiteit dus waarvoor geen ervaring met meditatie nodig is. Ruim 180 (!) personen, waarvan een flink aantal van buiten de vereniging, namen deel .
Men gaf elk op eigen wijze vorm aan het gebeuren. Zo werden in Veenendaal na het aansteken van een kaars drie perioden van meditatie ingeleid, begonnen met een klankschaal en afgesloten met piano-improvisaties. Na dit uur kon men daar nog deelnemen aan de Dansen van de Universele Vrede. In Lunteren werd muziek gemaakt op een hang, een bijzonder instrument, en werden de meditaties geleid door twee mensen waarvan er één voor de 31e  keer meedeed met de Wereldvrede Meditatie. Hier was het motto: ‘Vrede in jezelf, vrede in de regio, Nederland, de wereld.... ‘. In Renkum kon men een kaarsje aansteken aan een grote kaars en het vervolgens  plaatsen rond een bloemenplateau.  Er waren gedichten, gebeden en  muziek, voorafgaand aan elk van de hier twee perioden van stilte. Ook in Bennekom wisselden teksten en muziek drie perioden van stilte af; iemand bracht gasten mee uit Brazilië.  In Ede konden de deelnemers, gezeten in een kring, waxinelichtjes aansteken en werd uitleg gegeven over deze vorm van bezinning. Er werd gestart en geëindigd met een Vredesmantra en twee perioden van zitmeditatie werden onderbroken door loopmeditatie. De focus lag in de drie meditaties respectievelijk op vrede in jezelf, vrede in je omgeving en wereldvrede.
Op alle plaatsen werd het evenement afgesloten met het samen drinken van koffie of thee.
De deelnemers beleefden een indrukwekkend en als zinvol ervaren uur terwijl deze activiteit daarnaast heeft bijgedragen aan het meer zichtbaar maken van Vrijzinnigen Nederland en de plaatselijke verenigingen in de regio.

Het zou geweldig zijn als in 2018 meer afdelingen van Vrijzinnigen Nederland en mogelijk andere levensbeschouwelijke organisaties zich bij dit initiatief zouden aansluiten. Het zou dan ook middels landelijke PR verder kunnen worden ondersteund.

 

Gert van Dalen, Lida van Hellemondt, Hannie Kaemink, Rinie van der Leer, Lily Prummel, Margreet Spijker, Henri Stroband.

www.wereldvredemeditatie.nl