Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Renkum

Koffie-met op 20 juni: thema: wereldvluchtelingendag.  10:00 uur in de Rijnkapel

 Iedereen heeft wel een mening over vluchtelingen, soms is deze mening gebaseerd op feiten, maar vaak op misverstanden en vooroordelen.

Een ontmoeting is dé manier om vooroordelen weg te nemen en begrip te creëren. Met het project Bekend maakt Bemind biedt Vluchtelingenwerk Nederland de mogelijkheid om in gesprek te gaan met een vluchteling en krijgt de persoon daardoor een gezicht.

Een speciaal daarvoor getraind koppel is bij ons in de kerk op bezoek geweest, een vluchteling en een niet vluchteling. Tijdens deze bijeenkomst deelden zij informatie met ons over vluchten, wat is het verschil tussen een vluchteling, asielzoeker en een migrant? Maar ook wordt het persoonlijke verhaal verteld: waarom moet iemand vluchten, hoe is het om in Nederland een nieuw leven op te bouwen?

 

Reflectie

Het werd een buitengewoon indrukwekkende  koffie-ochtend in het Renkumse kerkje.

Marjolijn van Vluchtelingenwerk-Wageningen en Rana, een Syrische van 34 ( Ze woont in  Duiven met man en zoontje van 7 ) waren onze gasten en hadden één en ander samen voorbereid.
Marjolijn had een korte power point presentatie waarna ze in gesprek ging met Rana (in de vorm van een interview). Rana vertelde dat ze bijna 2 jaar in NL. is. Ze spreekt al erg goed Nederlands.  Haar man was een jaar eerder gevlucht. Moest in dienst en wilde geen mensen dood schieten....Zij wou toen niet mee vanwege de jonge leeftijd van hun zoontje. Toen zij in Nederland kwam kende ze haar man niet meer terug..... Zo getraumatiseerd....  Door haar hart naar ons te openen kwam dat ook bij ons ‘binnen ‘.
Er waren nog 2 vluchtelingen/statushouders meegekomen met een van onze leden die taalles geeft.
Tot slot gecollecteerd in een open mandje voor Rana die graag een creatieve cursus zou doen of een uitje met zoon en man.  De collecte bracht een mooi bedrag op.
Bij kleinschalige bijeenkomsten willen Rana en Marjolein wel vaker betrokken zijn. Dit was hun eerste keer en het smaakt naar meer.